Papua Noua Guinee detine cea de a treia padure tropicala din lume ca marime, dupa cea amazoniana si cea din Congo, dar acest lucru se poate modifica radical in urmatorii ani, anunta autoritatile. Guvernul se declara neputincios in fata defrisarilor masive, solicitand fonduri internationale pentru conservarea padurilor tropicale.
„Padurile din Papua Noua Guinee a fost defrisate in mod repetat, fara a se lua in seama consecintele devastatoare asupra mediului. Ceea ce este si mai grav este ca ele au loc cu complicitatea autoritatilor guvernamentale”, declara Phil Shearman, director al Universitatii Papua Noua Guinee.
„In zadar solicita guvernul nostru bani de la tarile bogate pentru a pastra aceste paduri, atata vreme cat contractele cu companiile internationale de prelucrare a lemnului a fost semnate. Astfel de actiuni sunt iresponsabile, avand in vedere ca nu este prevazut nici macar un singur program de reimpadurire a zonele defrisate”, anunta acelasi Shearman.
Incepand cu anul 1972, nu mai putin de 362,000 de hectare impadurite au fost defrisate anual, ceea ce inseamna aproape 1,5 % anual din totalul padurii tropicale. In acelasi an, masuratorile aratau ca padurile salbatice ocupau 82% din suprafata tarii si adaposteau aproape 7% dintre animalele si plantele de pe Terra. Se estimeaza ca pana in 2021, 83% din suprafata padurii tropicale din Papua Noua Guinee va disparea pentru totdeauna.
Sursa: Reuters